Dr. Lippai József és Dr. Lippai Józsefné

gyógyszertárvezetők, Székesfehérvár, Szent István Patika

1964

55 éve együtt

55 éve együtt
Különleges kötődést jelent több mint fél évszázad, amit a székesfehérvári gyógyszerészházaspár ezidáig együtt töltött. A hűség a magánéletben, a munkában a Hungaropharma partnereiként is sokat jelent számukra.

„1964-ben végeztünk a Szegedi Egyetemen” – kezdi közös életük történetét dr. Lippai Józsefné Virág Mária, aki talán sosem lett volna gyógyszerész, ha édesapja nem esik át egy súlyos betegségen. „Zagyvarékason születtem, és kilenc éves voltam, amikor édesapám tüdőgyulladást kapott. Napokig 41 fokos láza volt, penicillint akkor még csak Budapestről lehetett nehezen beszerezni.. Minden nap mentem érte a patikába, így édesapám hamarosan kilábalt a betegségből. A fehér patika annyira vonzott, hogy elhatároztam: gyógyszerész leszek.”

Dr. Lippai József választását az döntötte el, hogy mindig is szerette a kémiát, ráadásul rokonai Szegeden éltek, így nem volt kérdés, hogy hová jelentkezzen. Itt ismerte meg egymást Mária és József, 1964-ban már házaspárként költöztek Túrkevére, majd alig két év múlva Székesfehérvárra. Azóta ez a város az életük és a munkájuk kiteljesedésének a színhelye.

A rendszerváltás utáni első privatizációs hullám nem várt fordulatokat tartogatott a Lippai házaspár számára. 1992 januárjában azzal a kéréssel fordultak a székesfehérvári önkormányzathoz, hogy egy nagy lakótelep közepén, a háziorvosi rendelő melletti parkban biztosítsanak számukra 110 négyzetmétert, gyógyszertár építése céljából. Az önkormányzat örömmel vette a jelentkezésüket. „A terveket együtt készítettük – mesél a kezdetekről dr. Lippai József –, mindketten éreztünk magunkban annyi bátorságot, hogy lerakjuk egy korszerű, a lakossági igényeknek megfelelő patika alapjait. A neheze azonban csak ezután következett: hitelt vettünk fel, tárgyaltunk a kivitelezőkkel. Utólag már könnyű elmondani, hogy jócskán híján voltunk a vállalkozói tapasztalatnak, s bizony, a pénznek is. A kivitelező rekord gyorsasággal dolgozott, így 1993. január 16-án megnyitottuk a gyógyszertárat egyéni vállalkozóként. Ez volt Székesfehérvár második zöldmezős magángyógyszertára.

A patika üzemeltetése azután már könnyebben ment, mint gondolták. A gyógyszerészeknek óriási segítséget jelentett a másfél havi forgalomnak megfelelő pénzösszeg, amit a Társadalombiztosítótól előlegként kaptak, a Hungaropharma támogatása és az állam adókedvezménnyel is támogatta a gyógyszertárakat. „A patikának hamar híre ment – folytatja történetüket Mária, a Lippai-patikák alapítója. – Sokan jártak hozzánk, talán azért is, mert nagy volt a kínálatunk a magisztrális készítményekből. Így aztán hamarosan kinőttük az officinát, még 1999-ben további 50 négyzetméterrel bővítettük az épületet, persze újabb bankkölcsön igénybevételével. Dolgoztunk, építkeztünk, kicsit még többet dolgoztunk, s ez így megy a mai napig.”

A Szent István Patika mellett további két gyógyszertárat a Virág Patikát és a pátkai fiókpatikát működteti a Lippai házaspár immár több évtizede. Ha valaki azt kérdezi tőlük, hogy mi a közösen elért sikerük titka, szinte egyszerre mondják: a vállalkozókedv és a folyamatos innováció. Pár hónapja egy nagy beruházás eredményeként automatizálták a gyógyszerkiadást. A legkorszerűbb technika, egy robotgép segíti a munkájukat. Mindig eggyel előrébb kell nézni, vallják mindketten, de hisz nem is lehet másként. „Nyitottnak kell lenni az újdonságokra – végül is ez a titok nyitja.”  A jelent már gyógyszerész unokáiknak is építik.

Az egykori Török Patika bútorzata


< Vissza a cikkekhez
Portré,Gyógyszerészi dinasztia
https://www.pharmatarlat.hu/./pages/hph/contents/article/24/pics/lead_original.jpg
Válasszon évet