Dr. Écsy Zoltán

1928–2010

1951

A pedagógus gyógyszerész

A pedagógus gyógyszerész
Dr. Écsy Zoltán már nincs az élők sorában, de emléke még ma is ott él nem csak gyermekei és unokái szívében, hanem egykori kollégái és tanítványai is gyakran gondolnak rá hálával, tisztelettel és szeretettel.

A szigorú tanító

Écsy Zoltán nagyon a szívén viselte a végzős gyógyszerészhallgatók tanítását, akik sokat köszönhetnek neki, mert bár szigorú volt, olyan tudást adott a kezükbe, amivel később alapos felkészültséggel kerültek felelősségteljes pozíciókba. Tanítói tehetségét oktató gyógyszerész kitüntető címmel is elismerték a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. Szigorúsága miatt sokan tartottak tőle, de emellett nagyon emberséges is volt, és a tanítványai megállták a helyüket, bárhová is kerültek később a szakmán belül” – emlékszik vissza Tantó Miklós, egykori tanítványa.

Az erőskezű vezető

Az általa vezetett Pátria Gyógyszertár a privatizáció évei alatt Miskolc legnagyobb ügyeletes patikája volt, ahol 40 fő dolgozott, hogy éjjel-nappal a lakosság rendelkezésére álljanak. Bár folyamatosan négy táránál dolgoztak, a sorok elfogyhatatlannak tűntek. Szükség is volt egy erőskezű vezetőre, aki megszervezte a munkát, és minden feladatot a megfelelő embernek delegált.  Rengeteg változás történt a szakmában Écsy Zoltán aktív évei alatt, de a változásokat jól élte meg, sőt, szívesen és bátran támaszkodott a fiatalokra.  Sosem engedte meg magának, hogy valamihez egyáltalán ne értsen, legyen szó akár a számítógépről vagy bármilyen más új technológiáról.

A kísérletező tudós

Écsy szakmai életének csak egy szelete volt a gyógyszertári munka – rengeteg más tisztséget és feladatot elvállalt, ami a gyógyszerészetet előrébb vitte. Az OGYI gyógyszerismertető munkatársa, majd főmunkatársa volt 1970–1990 között. Az MGYT Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szervezetének elnöke volt 1968–1978 között, a Társaság titkára 1978-tól, alelnök.  A Nemzetközi Gyógyszerész Szövetség (FIP) Officinai Szekciójában 1984-től nyolc éven át elnökségi tagként vállalt szerepet. Egész életében képezte magát, és publikált különféle szakmai témákban.

Lányát, Ritát is a gyógyszerészet irányába terelte, aki saját bevallása szerint ezt egy cseppet sem bánta meg. „A kötelező szakmai gyakorlatot édesapám vezetése alatt töltöttem a miskolci Oroszlán Gyógyszertárban. Nagyon komoly iskola volt, a legjobb tudását adta át nekünk. Híresen jó tanár volt – emlékszik vissza a régi időkre dr. Écsy Rita. „Nem csak gyógyszerész, de egy kicsit tudós is volt. Diákkorában a Gyógyszertechnológiai Tanszéken végzett diákköri munkát, és szeretett kísérletezni a különféle készítményekkel. Én például a mai napig az általa összeállított napolajat használom, és az unokáimnak is az ő receptje alapján kevertetem ki a popsikenőcsöt” – árulja el a gyógyszerésznő.  

Szenvedélyes fotós és utazó

Munkája mellett a kedvtelésnek is hódolt Écsy gyógyszerész úr. Ilyen volt a fotózás. Vélhetően a vegyszerekkel való foglalkozás terelte érdeklődését a fotóelőhívás irányába, amire otthon be is rendezkedett, majd fotózni kezdett, és idővel olyan magas szinten művelte, hogy képeit pályázatokon is díjazták.

Másik nagy szenvedélye az utazás volt. Bejárta a fél világot, és sokszor visszatért az általa imádott Olaszországba feleségével, akivel az egyetemi évek alatt ismerkedett meg. Két gyermekük, Rita és Zsolt ma már nagyszülők, és hűen őrzik apjuk emlékét a következő generációknak.


< Vissza a cikkekhez
Portré,Gyógyszerészi dinasztia
https://www.pharmatarlat.hu/./pages/hph/contents/article/18/pics/lead_original.png
Válasszon évet