Monika Derecque-Pois

az Európai Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének főigazgatója

1996

Európában

Európában
Monika Derecque-Pois, az Európai Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének elnöke a kezdetektől nyomon követi a hazai nagykereskedők munkáját. Szerinte a Hungaropharma azok közé a vállalatok közé tartozik, akik a legmagasabb minőséget képviselik Európában.

Mióta állnak kapcsolatban a magyar partnerekkel?

A magyar gyógyszer-nagykereskedők és a GIRP 23 éve, 1996-ban vette fel egymással a kapcsolatot. Ekkor Seppo Murrival, a GIRP elnökével és Dr. Hilko Meyer általános titkárral látogattunk Magyarországra. Én mint az európai viszonyokkal foglalkozó tanácsadó kísérhettem el őket. Emlékszem a találkozásomra a Hungaropharma jelenlegi vezérigazgatójával, dr. Feller Antallal, aki 1996-ban az IMS Health Hungary vezérigazgatója volt. Szintén jól emlékszem Fáczányi Istvánra, a Hungaropharma akkori marketing- és kereskedelmi igazgatójára, aki ma a magyar Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének (GYNSZ) a titkára, és a mai napig igen intenzív a kapcsolatunk. Nagyjából ez idő tájt alapították meg a GYNSZ-t, amely megalakulása után azonnal a GIRP tagja lett. Amikor tehát Magyarország 2004-ben az Európai Unió tagjává vált, a magyar Szövetség már a GIRP teljes jogú tagjaként tárgyalt.

A csatlakozásuk előtt mit lehetett tudni a magyar gyógyszerpiacról – ami egyébként teljesen eltért attól, amit Önök Európában tapasztaltak?

Csak azzal voltam tisztában, hogy a gyógyszerforgalmazás állami kézben volt, vagyis központosított irányítással működött. Azt a rendszert nem lehet összehasonlítani a napjainkban megfigyelhető gyorsasággal és minőséggel. Amikor a privatizáció elkezdődött, új gyógyszer-nagykereskedők jelentek meg a piacon, amelyek közül egyértelműen kettő erősödött meg: a Hungaropharma és a Phoenix Pharma.

Napjainkban mi a benyomásuk a magyar forgalmazókról, és főleg a Hungaropharmáról?

A magyar gyógyszer-nagykereskedők az elmúlt 15 évben rendkívül gyorsan fejlődtek. Munkájukat segítik a teljesen automatizált rendelési rendszerek, a korszerű raktárak, a legmodernebb IT technológia és a rugalmas logisztika, ami az egyik leggyorsabb egész Európában. A magyar forgalmazók aktív tagjai a szervezetünknek, és sokat dolgoznak azért, hogy a kiszállítási rendszer még minőségibb és még biztonságosabb legyen Európában. Nagyra értékeljük a Hungaropharma aktivitását a munkacsoportjainkon belül. Mindannyian arra törekszünk, hogy a lehető legjobban növeljük a szektorunk hatékonyságát, és végrehajtsuk azokat a rendeleteket, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy hamis gyógyszerek ne kerülhessenek a legális ellátórendszerbe. Különösen fontos munkát végez a Hungaropharma vezérigazgatója, amikor azt veszi górcső alá, hogyan lehet megbirkózni az európai szabályozási kötelezettségekkel, az egyedi gyógyszerazonosítás egyre növekvő költségeivel úgy, hogy ez ne növelje a nagykereskedői díjakat.

Hol áll a Hungaropharma az európai gyógyszer-nagykereskedelmi cégek sorában?A Hungaropharma kifejezetten nagy tiszteletben álló cég a vezető gyógyszer-nagykereskedők sorában, és láthatóan a legnagyobb odaadással dolgozik azért, hogy a gyógyszerek a megfelelő időben, a megfelelő helyen és a megfelelő minőségben mindig elérhetőek legyenek a betegek számára. Odafigyelnek a minőségi szállításra, és a partnereiknek korszerű extra szolgáltatásokat biztosítanak. Végül, de nem utolsó sorban le vagyunk nyűgözve a vállalat CSR tevékenységétől, az ezzel járó színes és valóban hasznos programjaiktól, amelyek a GIRP tagjai számára jó példaként szolgálnak szerte Európában.


< Vissza a cikkekhez
Szakma
https://www.pharmatarlat.hu/./pages/hph/contents/article/42/pics/lead_original.png
Válasszon évet