Dr. Feller Antal

a Hungaropharma vezérigazgatója

2015

Küldetés

Küldetés
Első pillantásra, vagy felületesen szemlélve egy tisztán logisztikai szolgáltatást nyújtó cég vagyunk, amely a gyógyszereket beszerzi, raktározza, elvégzi a minőségbiztosítást, felveszi a rendeléseket és kiszállítja a gyógyszertárba. Csakhogy az itt töltött évek során mindig azt éreztem, hogy a Hungaropharmának küldetése van - ezt az küldetéstudatot örököltem az elődöktől, és az én felelősségem is, hogy ezt továbbadjuk az utódoknak. Sosem feledkezhetünk meg arról, hogy minden tevékenységünk végén a beteg áll, aki szenved és gyógyulni akar, vagy a vásárló, akinek fontos az egészsége megőrzése. A mi oldalunkon ez azt jelenti, hogy amikor a munkatársunk beszerez egy hiánycikket, vagy „egyedi import” keretében forgalomba kerülő gyógyszert, akkor ő nemcsak a munkaköri kötelességét teljesíti, hanem azon dolgozik, hogy a beteg időben hozzájusson gyógyszeréhez.

Ennek a küldetéstudatnak megfelelően, fontosnak tartjuk, hogy felvállaljunk olyan kezdeményezéseket is, amelyek nem szigorúan a gyógyszer-nagykereskedelemhez kötődnek, hanem a lakosság egészségkultúráját fejlesztik. Nem más ez, mint a vállalati felelősségvállalás. Kezdeményezéseinkkel - mint például a Török József Kör, az Együtt a helyi közösségekért pályázatunk vagy a Mérföldkövek programunk - a gyógyszerészeket támogatjuk abban, hogy magabiztosan, friss tudással, a megfelelő eszközrendszer birtokában tudják megszólítani a vásárlóikat.

Pontosan 20 éve dolgozom a Hungaropharmánál. Azt megelőzően is volt már munkakapcsolatom a céggel, s láttam, hogy a Hungaropharma a legnagyobb gyógyszer-nagykereskedő, de a működés szempontjából nehézkessé vált. Az akkor megújult vezetés - Szabó Ferenccel az élén - azt kérte a munkába állásom első napján, 1999. januárjában, hogy próbáljuk együttesen megújítani és korszerű nagyvállalattá tenni a Hungaropharmát. A vezetők közül többen is ebben az időszakban a versenyszférából érkeztünk, multinacionális vállalatoknál dolgoztunk, s arra törekedtünk, hogy hasznosítsuk azokat a tapasztalatokat, amelyeket korábban megszereztünk. Mindig szem előtt tartottuk, hogy magyar vállalatként szeretnénk sikeresek lenni. Mi tagadás, ez erős motiváció volt, és a mai napig az.

Megkönnyítette a dolgomat akkor és az utóbbi években is, hogy a Hungaropharmának remek kollektívája van. Egy vállalat számára hatalmas érték, ha olyan munkatársakkal rendelkezik, akik szeretnek alkotni - akik nem elégszenek meg azzal, hogy a piacot kövessék, hanem a folyamatokat irányítani akarják. Ez csak akkor sikerülhet, ha elemezzük a múltat, és folyamatosan fürkésszük a jövőt, figyelemmel kísérve a nemzetközi trendeket is. Egy olyan versenyhelyzetben, amilyen a miénk, egy percet sem hagyhatunk ki. Számunkra, és meggyőződésem, hogy minden piaci alapon működő cég számára, rendkívül fontos a verseny, hiszen ez az, amiben a döntéseink megmérettetnek. A verseny az, ami arra ösztönöz bennünket, hogy minden nap próbáljunk jobbak lenni, hogy hosszú távon előre gondolkodjunk.

Az elmúlt húsz évben a vállalatnak voltak könnyebb és nehezebb időszakai. A sikeres privatizációs folyamattal egyidőben megkezdte a technológiai felzárkózást. Fontos volt mindig, hogy őszintén szembe nézzen a helyzetével, elemezze az okokat, s megtegye a szükséges – néha fájdalmas – lépéseket (s a jövőre nézve levonja a következtetéseket). Különösen nehéz időszak volt az, amikor a 2007 – 2010 közötti évek következményeit kellett konszolidálni.

Az évek során a Hungaropharma vállalatból vállalatcsoporttá fejlődött, s megerősítette piacvezető szerepét – nem csak a legnagyobb gyógyszer-nagykereskedő, de nagyon fontos pozíciókkal rendelkezik az egészségipar sok területén.

A vállalat fejlesztése, felkészítése a jövő kihívásaira nem állhat meg – ennek keretében bővítettük az elmúlt években Logisztikai Központjainkat, vezettünk be (Magyarországon először) egy új raktárgazdálkodási SAP modult, s indítottunk 2018. decemberében egy nagyberuházást Budapesti Logisztikai Központunkban.

Bizonyára lenne néhány dolog, amit a jelenlegi tudásommal másképpen csinálnék, de ha csak azt nézem, hogy a Hungaropharma hol tartott 1999-ben és hol tart ma, akkor elégedett vagyok azzal a húsz évvel, ami mögöttünk van. A Hungaropharma nyugat-európai szintű nagykereskedő, s ha a jövőben is tudjuk ötvözni a korszerű technológiát azzal a küldetéstudattal, amit örökül kaptunk, akkor egészen biztos, hogy jó irányban haladunk tovább.


< Vissza a cikkekhez
Portré,Szakma,Hungaropharma,Innováció, Találmányok
https://www.pharmatarlat.hu/./pages/hph/contents/article/63/pics/lead_original.jpg
Válasszon évet