Rozsnyay Mátyás Emlékverseny

2018

PRESZTÍZS AZ INDULÓNAK, PRESZTÍZS A MUNKAADÓNAK

PRESZTÍZS AZ INDULÓNAK, PRESZTÍZS A MUNKAADÓNAK
Már önmagában az is elismerésre méltó, ha egy fiatal gyógyszerész megméretteti a tudását egy rangos szakmai versenyen. Az pedig kiemelt elismerésre érdemes, ha helyezést is elér. Ahogyan a húszas évei közepén járó dr. Szabó Alexandra, és a harmincas évei elején járó dr. Czomba Gábor a Rozsnyay Mátyás Emlékverseny második helyezettjei tették. Közös bennük az is, hogy a felkészülésükhöz mindketten pályáztak, és elnyerték a Hungaropharma ösztöndíját.

A Rozsnyay Mátyás Emlékverseny második helyezettje lett kórházi-klinikai gyógyszerészet kategóriában dr. Szabó Alexandra „Hemodializált betegek antikoaguláns terápiájának követése” című munkája. A húszas évei közepén járó gyógyszerésznő életében kevés volt a sorsszerűség. Az ok, amiért ezt a pályát választotta, egy csodálatos osztályfőnök, Firkó Istvánné, aki egyben kémiát is tanított Bonyhádon, a helyi általános iskolában. A rendkívüli pedagógus úgy tudta átadni a tantárgy szeretetét, hogy a Tolna megyei kislány már ott, az általános iskolában eldöntötte: gyógyszerész lesz. Tanulmányait a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban folytatta, szülei pedig maximálisan támogatták elhatározásában. A Szegedi Tudományegyetemen már azt is pontosan tudta, hogy a klinikai pálya áll közelebb hozzá, mert a kórházi gyógyszerész betegekkel foglalkozik, gyógyít, és munkájában kulcsfontosságú a kommunikáció. Egyetemi mentora dr. Soós Gyöngyvér professzorasszony volt, akinek támogatásával elkezdhette a klinikai munkát. Röviddel a diploma megszerzése után ajánlatot kapott a fővárosi Szent Margit Kórház főgyógyszerészétől, dr. Cseh Ibolyától. Igent mondott, és azóta is vallja, hogy ennél jobb helyen nem is lehetne.

„Köszönettel tartozom dr. Haris Ágnes osztályvezető főorvos asszonynak és dr. Dolgos Szilveszter adjunktus úrnak is, amiért támogatásukkal és folyamatos segítségükkel klinikai gyógyszerészként dolgozhatok a kórház Taraba István Művese Állomásán, ahol hemodializált betegekkel foglalkozom.” Kezdetben Alexandra számára ismeretlen volt a dialízis, ám tisztában volt azzal, hogy a kommunikáció és az empátia személyisége két erőssége. Így amikor megszületett benne az elhatározás, hogy részt vesz a Rozsnyay Mátyás Emlékversenyen, már azt is tudta, hogy mi lesz a kutatási területe. „Ekkor hirdette meg a Hungaropharma az ösztöndíjpályázatát, amire eredményesen pályáztam. A hemodializált betegek gyógyszeres terápiáját elemeztem, különös tekintettel a véralvadásgátló terápiájukra és adherenciájukra. A betegek hetente háromszor jönnek kezelésre, és nekem az a feladatom, hogy folyamatosan kövessem az aktuális gyógyszerelésüket, segítve ezzel az orvos kollégák mindennapi munkáját és a betegbiztonságot. Először a kezelési dokumentációkat kellett átnéznem, hogy megismerjem a betegek kórtörténetét. Azután felmértem, hogy ki hogyan viszonyul a saját terápiájához. Személyes interjúkat készítettem, amelyekből kiderült, milyen fokú a betegségtudatuk, hogyan szedik a gyógyszereiket, mennyire vannak tudatában a saját állapotuknak” – meséli Alexandra. A fiatal gyógyszerész 120 beteg adatait dolgozta fel a közel egy évig tartó kutatás során. Eleinte elképzelni sem tudta, hogyan sűrít majd bele ennyi információt egy 15 perces előadásba, de végül megoldotta. Munkáját második helyezéssel jutalmazta a bíráló bizottság, ám Alexandra számára a versenyen elért szép eredmény nem jelenti a kutatás végét. Nap nap után folytatja a betegviziteket, az adatbázis bővítését. A következő állomás Barcelona, az Európai Kórházi Gyógyszerészek Kongresszusa, ahol a poszterszekcióban mutathatja be a munkáját. „Ha valaki olyan segítséget kap, mint amilyet én kaptam a főnökeimtől, akkor azt csak megbecsülni lehet, és a legjobb tudásom szerinti cselekvéssel kell meghálálni. Most vagyok fiatal, most vannak olyan lehetőségek az életemben, amiket ki szeretnék aknázni. Szakvizsga előtt állok. Minden napra az a feladatom, hogy tanuljak, a tudásomat gyarapítsam, és ezzel segítsek a betegeknek. Valószínűleg nem lenne ennyi energiám, ha nem lenne sikerélményem. De most van. Szeretem csinálni.”

Dr. Czomba Gábor életútjában sokkal inkább volt valami sorsszerűség. Bár nincsenek emlékei 1986-ról – hogyan is lehetnének, hiszen abban az évben született – az 1986-os csernobili katasztrófának mégis meghatározó szerepe volt abban, hogy már egészen fiatalon az egészségügy felé orientálódott. „Sokáig foglalkoztatott ez a téma. Amikor már felnőttem annyira, hogy utána tudtam olvasni, kerestem, és kutattam a válaszokat” – meséli a fiatal gyógyszerész. Emellett volt még valami, amiről ma már nem szívesen beszél, de szintén hozzájárult ahhoz, hogy a gyógyszerészi pályát választotta. „Az öcsém gyermekkori egészségi problémái is ebbe az irányba tereltek” – emlékszik vissza dr. Czomba Gábor, aki 2014-ben végzett a Szegedi Tudományegyetemen. A diploma utáni első három évét két kistelepülés fiókgyógyszertáraiban töltötte, de mint általában a fiatal gyógyszerészekben, benne is ott munkálkodott a mindent megismerni vágyás, a tenni akarás és az egészséges versenyszellem, ezért a következő évben elkezdett egy gyógyszertár- üzemeltetésre és -vezetésre fókuszáló szakképzést. „2017 derekán el kellett gondolkodnom a szakvizsga témáján. Tudtam, hogy nem szeretnék légből kapott dolgokról írni. Olyat próbáltam keresni, ami számomra is, a gyógyszertárnak is, és esetleg egy szélesebb körnek is a hasznára válhat. És akkor jött a téma. Ott volt előttem. Hiszen a mindennapokban úgy tapasztaltam, hogy az online gyógyszerforgalmazás területén nagyon le vagyunk maradva. Különösen ahhoz képest, hogy milyen lehetőségek rejlenének benne, és ahhoz képest, hogy a technikai háttér is adott gyakorlatilag majdnem mindenhol” – meséli. Már azon gondolkodott, hogy milyen szempontok szerint kellene körbejárni a témát, amikor rábukkant a Hungaropharma felhívására. Megpályázta a Hungaropharma ösztöndíját a kutatásaihoz, és nyert. Bekerült a három kiválasztott közé.

„Tavaly január elejétől egészen a verseny előtti utolsó hétig finomítgattuk az eredményeket. Dr. Fittler András volt a mentorom a Pécsi Tudományegyetemről. Onnan közelítettem meg a témát, hogy mi, fiatalok, bátran nyúlunk az új technikai vívmányokhoz, míg a tulajdonosi körben lévő, hatvanas-hetvenes generáció jellemzőbben ódzkodik ezektől. A felmérés idején (2018 áprilisában) a mintegy 2000 közforgalmú gyógyszertár közül nagyjából 70-80 patika folytatott internetes gyógyszerforgalmazást. Megnéztük, hogy mik lehetnek ennek az okai” – magyarázza a szakember, aki versenyelőadásában bebizonyította, hogy töretlen a vásárlók bizalma a szakma iránt. A vevők a legális forrásból történő gyógyszerbeszerzést preferálják, az egyre ijesztőbb méreteket öltő illegális gyógyszer-kereskedelemmel szemben. Czomba Gábor arra is rámutatott, hogy egy közepes létszámmal működő patika kis anyagi ráfordítással, gazdaságosan működtethet egy modern, minden szempontból versenyképes webpatikát, ami az illegális online kereskedelemmel szemben nem csak gazdasági érdek, de szakmai és erkölcsi kötelesség is. A hiánypótló pályamunka második helyezést ért el a Rozsnyay Mátyás Emlék- versenyen, közforgalmú gyógyszerészet kategóriában.


< Vissza a cikkekhez
https://www.pharmatarlat.hu/./pages/hph/contents/article/80/pics/lead_original.png
Válasszon évet