Hegedűs Milán

a Hungaropharma Kórházi Üzletágának Közép- és Nyugat-magyarországi vezetője; tízpróbázó, szenior atléta

2012

A TÍZPRÓBÁS KERESKEDŐ

A TÍZPRÓBÁS KERESKEDŐ
„Ha a tested erős, akkor engedelmeskedik, ha gyenge, akkor parancsol”

Hegedűs Milán, hétszeres magyar bajnok tízpróbázó, szenior atléta, a Hungaropharma Közép- és Nyugat-magyarországi Kórházi Üzletágának kereskedelmi vezetője. Vallja, hogy mindent a sportnak köszönhet: feleségét, aki kézilabdázó volt és a személyiségjegyeit, amik azzá tették őt, amivé válni akart – ezáltal pedig a karrierjét is. Az álmai is a sporthoz kötődnek, a 2020-as torontói olimpiához: 50 évesen szeretne a magyar szenior csapat tagja lenni, és ehhez minden támogatást megkap a Hungaropharmától.

Nem volt tudatosság az iskolaválasztásában. Értelmiségi szülei nem élsportolónak szánták, amikor beíratták a sporttagozatos általános iskolába, csupán annyi történt, hogy Dombóváron a hetvenes években ez tűnt a legkézenfekvőbb megoldásnak. Gyermekük mégis hamar kiemelkedett atlétikai tehetségével, így a továbbtanulás már sokkal tudatosabb volt. Egészen a diplomaosztóig folytatta profi sportoló pályafutását. Hétszeres magyar bajnok tízpróbázóként fejezte be a Szegedi Tanárképző Főiskolát testnevelés-marketing és fizika szakon. „A sport olyan személyiségjegyeket épített ki bennem, amik a mai napig komoly segítséget nyújtanak abban, hogy a munkámban fellépő esetleges sikertelenségeken túl tudjak lépni. Megtanultam pozitív szemüvegen keresztül látni a kudarcot is, amiből tanulni lehet, és kell is. Kitartó, küzdeni tudó ember lettem, aki képes csapatban játszani és dolgozni. Azokat a dolgokat, amiket tudok, viszonylag könnyedén meg tudom tanítani másoknak. Sokkal türelmesebb, figyelmesebb vagyok, s ezt mind-mind a sportnak köszönhetem”– meséli a szenior atléta.

A rendszerváltás utáni időszakban kereste a helyét a felbolydult munkaerőpiacon. Volt edző és gimnáziumi tanár is, de csak rövid ideig. A kilencvenes évek elején, a későbbi fejvadászcégek elődei úgy hitték, hogy az olyan – korábban nem létező – munkaterületeknek, mint például az értékesítés, leginkább a testnevelés szakon végzett fiatalok képességei felelnek meg. „Volt egy olyan hipotézis, hogy a testnevelés szakon végzett hallgatók jól beválnak a sales területén, mert nagyon gyorsan tudnak döntést hozni bizonyos helyzetekben. Vélhetően azért is gondolták ezt, mert a sport valóban sok improvizációt, gyors reagálást igényel. Így, mint frissen végzett testnevelés szakos tanár én is kaptam munkaajánlatokat” – emlékszik vissza azokra az évekre Hegedűs Milán, aki mégsem egy felkérésnek köszönheti a karrierjét, hanem a véletlennek. Egy szegedi áruházban vásárolgatott, amikor leemelt a polcról egy tusfürdőt, megnézte a gyártó nevét, és pusztán kíváncsiságból elküldte a cégnek az önéletrajzát. Két hét múlva már ott dolgozott.

A kétdiplomás korábbi élsportoló járta az országot, kezdetben egy kozmetikai cég munkatársa volt, de még ott sem érezte igazán, hogy a helyén lenne. A fordulatot 1997 hozta meg: munkába állt egy gyógyszeripari vállalatnál, és ez jelentette a megérkezést. Még ugyanebben az évben megszületett az első gyermeke.

A fia születéséig csak azért sportolt, hogy megtartsa a kondícióját. Az apává válás azonban felülírta azt, amit a sportról, a kondíciójáról, a saját testéről gondolt. Attól a pillanattól kezdve azt érezte, hogy a sport már nem csak önmagáról szól, hanem arról is, hogy a gyermekeinek megmutasson valamit az életről, amit ő mindig is értéknek gondolt. Nem prédikál a mozgásról: hetente ötször esténként edz, bármennyire fárasztó volt is a munkanap. Ötször másfél óra. Minden héten.

2012-től dolgozik a Hungaropharmánál, s rá kettő évvel tért vissza az élsporthoz. A dániai Aarhusban indult először szenior nemzetközi versenyen, ahol az Európa Bajnokságon 5. helyezést ért el gerelyhajításban. „Tudni kell, hogy a szenior sportolóknál szinte minden önfinanszírozású. Ebben nyújt óriási segítséget a Hungaropharma. 2017-re és 2018-ra már komoly anyagi támogatást kaptam, amellyel finanszírozni tudtam az egész éves sport-pályafutásomat, meg tudtam vásárolni végre a szükséges sporteszközöket”– mondja a szenior bajnok, akinek rövid távú célja a nyári velencei szabadtéri Európa Bajnokság, és még idén egy világverseny Szingapúrban, az álma pedig a 2020-as olimpia Torontóban.

A jó példa termékeny talajra hullott. Felesége sportolóból dietetikus lett, ahogyan a középső lányuk is, aki most a Pécsi Tudományegyetemen tanul. A fia szintén Pécsett végzett sport szakon. Otthon, a kertben saját maguk termesztik a gyümölcsöt, a zöldségeket és a fűszereket, de Hegedűs Milán szerint az egészséges életmód nem ezen múlik. „Sokkal inkább ezen” –  mutat a szívére: „itt bent kezdődik minden, azzal, hogy az ember elfogadja saját magát, és fejlődni akar”.


< Vissza a cikkekhez
Portré
https://www.pharmatarlat.hu/./pages/hph/contents/article/57/pics/lead_original.jpg
Válasszon évet